آشنایی با مراحل کاشت،داشت و برداشت توت فرنگی به روش هیدروپونیک:
برنامه ریزی:
در این قسمت باید تاریخ آماده سازی گلخانه و کشت و انتظار از زمان برداشت را مشخص کنیم.در برنامه ریزی باید به موارد زیر توجه کرد:
-قیمت فروش در فصل های مختلف
-امکانات گلخانه
-نحوه تهیه نشا
-بودجه تخصیص داده شده
-شرایط آب و هوایی
-دسترسی به نیروی انسانی
آماده سازی گلخانه هیدروپونیک :
-خالی کردن گلخانه از بستر و بوته های سال قبل:
بسته به اینکه از چه ظرفی برای کشت انتخاب کرده ایم،عملیات تخلیه را انجام می دهیم.در صورتی که قرار نیست از بستر کشت سال قبل،برای کشت سال آینده استفاده شود خاک را همراه با کیسه و یا بدون کیسه جمع آوری کرده و از محوطه گلخانه بیرون می بریم.اما اگر قرار است از بستر کشت برای سال دوم هم استفاده شود باید با قطع آبیاری بوته ها را خشک کرده،تا ریشه به راحتی از بستر جدا شود.بعد از این مرحله خاک را الک کرده و با آب شیرین شستشو میدهیم تا ای سی آن به حد اقل برسد.متناسب با بافت و ترکیب خاک،حدود 15تا 20 درصد کوکوپیت جدید به آن اضافه میکنیم و بعد از آن مراحل ضدعفونی را انجام می دهیم.(باید توجه داشت که استفاده از بستر دو ساله دارای معایب و مزایای زیادی است)
-ضدعفونی و نظافت گلخانه و محوطه:
1-شستشوی دیواره ها،سقف،پد،لوله های آبیاری،تانکرها،استخر ها با آب خالی
2-شستشو دیواره ها،سقف،پد،لوله های آبیاری،تانکرها،استخر ها با محلول های ضدعفونی کننده مانند پرسیدین(آب اکسیژنه)
3-استفاده از فرمالین
4-بستن درب و پنجره های گلخانه برای بالا رفتن دما
5-تهویه
-اماده سازی بستر کشت:
در این مرحله با توجه به درصد ترکیب انتخاب شده،کوکوپیت و پرلیت را با هم ترکیب می کنیم.سایز پرلیت و بافت کوکوپیت در انتخاب درصد مناسب موثر است.مقدار حجم بستر کشت ها در ظروف مختلف متفاوت است .برای مثال کیسه های گروبگ با حدود 18-19 لیتر پر می شوند.قبل از اینکه کیسه ها پر شوند سوراخ های زه آب با پانچ زده میشود و بعد از آن کیسه ها را پر کرده و قسمت بالای کیسه منگنه شده و سوراخ های کشت ایجاد می شوند.در هر کیسه 14 بوته کشت میشود.در پایان کیسه های پر شده را روی بستر کشت قرار داده و نوار های ابیاری را وصل می کنیم.
کوکوپیت:
ماده ایست طبیعی که از پوسته میوه نارگیل بدست میاید و پس از فراوری جهت استفاده در بستر کشت هیدروپونیک استفاده میشود. کوکوپیت از نظر بافت و کیفیت و کمیت دارای انواع مختلفی میباشد. اهمیت استفاده از کوکوپیت در بستر هیدروپونیک کمک به جذب بهتر مواد میباشد. این ماده از دو کشور سریلانکا و هند وارد ایران میشود.
پرلیت:
ماده ای است معدنی که در داخل کشور وجود دارد. این ماده سبب ایجاد خلل و فرج در بافت بستر هیدروپونیک می شود و شرایط مناسب جهت رشد ریشه را فراهم می نماید.
-ضدعفونی قبل کشت:
در این مرحله باید آبشویی انجام شود تا ای سی بستر کشت به حداقل برسد.بعد از آب شویی از محلول های ضدعفونی با دوز بالا استفاده کرده و اجازه میدهیم این محلول ها به مدت دو تا سه روز در بستر کشت باقی بمانند.بعد از سه روز مجددا بستر کشت شسته شده و آماده کشت می باشد.
مراحل کاشت توت فرنگی در گلخانه:
-انتقال نشا از مزرعه به گلخانه
-ضدعفونی و هرس نشاها قبل از ورود به گلخانه
-کنترل شرایط محیطی داخل گلخانه از لحاظ نور،دما،رطوبت،تهویه
-جدا سازی نشاها بر اساس قطر طوقه
-کاشت صحیح بوته متناسب با بستر و ظرف انتخاب شده

داشت توت فرنگی در روش هیدروپونیک:
تغذیه :
1-تامین منبع آب مناسب
2-تهیه آزمایش آب
3-تهیه برنامه غذایی بر اساس فاکتور های زیر
-نوع نشاء کشت شده(از لحاظ سایز و نوع ریشه)
-تاریخ کشت
-سرعت رشد بوته
-شرایط آب و هوایی
-استاندارد های بازار
آبیاری :
-نوع سیستم آبیاری (باز و بسته)
-نصب نمونه های ورودی و خروجی
-تعیین حجم آب مورد نیاز در طول روز
-تعیین دفعات آبیاری
-آبشویی
-هدایت زه آب
کنترل شرایط محیطی گلخانه هیدروپونیک:
-کنترل شرایط محیطی یکی از مهم ترین عوملی است که مستقیما بر کمیت و کیفیت محصول تولید شده در گلخانه تاثیر میگذارد.در این قسمت سه فاکتور دما،رطوبت و نور در گلخانه اندازه گیری و تنظیم می شود.
سن گیاه،تاریخ کشت،نوع نشا،شرایط آب و هوایی و… از جمله مواردی هستند که در تنظیم این فاکتور ها موثرند.
کنترل شرایط محیطی به دو شکل سنتی و مکانیزه انجام میشود.در انتخاب سیستم های مکانیزه کنترل اقلیم باید به موارد زیر توجه داشت:
-ارتفاع گلخانه
-کمیت و کیفیت تجهیزات استفاده شده در گلخانه
- – -نوع سنسور ها و تعداد آنها
- – -محل نصب سنسور ها
کنترل آفات و بیماری ها در گلخانه هیدروپونیک توت فرنگی:
مهمترین آفات توت فرنگی کنه تارتن دونقطه ای و تریپس می باشد. کنه در زیر برگ شروع به فعالیت می کند و تریپس به گل ها خسارت می زند و قابلیت پرواز نیز دارد. هر دوی این آفات در صورت کنترل شرایط خسارت زیادی وارد نخواهند نمود ولی در صورت عدم کنترل و طغیان ،این آفات قابلیت از بین بردن تمام گلخانه را خواهند داشت.
در این قسمت با نصب کارت های زرد و آبی و همچنین معاینه خود گیاهان به صورت رندوم به دنبال این هستیم که آفات و بیماری را در کوتاه ترین زمان شناسایی و کنترل کنیم تا از سرایت آن به سایر نقاط گلخانه جلوگیری شود.
آشنایی با انواع بیماری ها و علائم آنها توسط مدیر گلخانه و پرسنل ضروری است.
با اجرای صحیح موارد زیر می توان میزان سم پاشی را به حداقل رساند
1-اجرای صحیح مراحل ضد عفونی
2-کنترل شرایط محیطی متناسب با هر فصل،برای جلوگیری از افزایش سرعت تکثیر عوامل بیماری زا
3-اجرای صحیح مراحل پیشگیری
4-شناسایی نقاط بحرانی در گلخانه
5-معاینه مداوم بوته ها در گلخانه
6-استفاده از سموم با دوره کارنس پایین
مدیریت هرس بوته توت فرنگی:
هرس به معنای حذف قسمتی از گیاه به منظور پیشرفت در کیفیت و کمیت محصول می باشد و انواع مختلفی دارد که در زیر به آن اشاره می کنیم.
-هرس برگ بوته ها با توجه به نوع بوته قبل از ورود به گلخانه
-هرس برگ بعد از کشت
-هرس گل در زمانی که هنوز بوته ها توانایی حفظ گل ها را ندارند
-هرس برگ و گل در زمان برداشت
برداشت میوه توت فرنگی:
-نحوه چیدن میوه و زمان آن:
بهترین زمان برای چیدن میوه ها ابتدای صبح می باشد به دلیل دمای پایین. چیدن میوه باید بصورتی انجام شود که کمترین فشار به میوه وارد شود تا شکل میوه تغییر نکند.
-نحوه انتقال میوه به محل بسته بندی:
میوه ها پس از چیدن می بایست درون سبدهای تمیز قرار داده شود و سپس به قسمت بسته بندی انتقال داده شود. باید توجه شود میوه ها به روی همدیگر فشار وارد نکنند تا دچار مشکل له شدگی نشویم.
-شرایط محل بسته بندی:
میوه ها در زمان بسته بندی می بایست در سایه قرار بگیرند و خنک بمانند. رعایت بهداشت این محل بسیار حایز اهمیت است.
-نحوه سورت و بسته بندی با توجه به ابعاد کارتن و ظرف:
در زمان برداشت میوه های ریز و درشت با هم چیده می شود پس در مرحله بسته بندی نیاز به سورت کردن می باشد. نحوه سورت کردن و شکل و ابعاد ظروف با توجه به تقاضای بازار مصرف تعیین می شود و در مناطق مختلف متفاوت می باشد.
-نحوه ارسال به بازار و شرایط فروش:
پس از اتمام بسته بندی، محصول توسط ماشین های حمل بار که دارای سایه بان می باشند به بازار میوه و تره باز انتقال داده می شود و در آنجا در حجره های مشخص شده و هماهنگ شده به فروش خواهد رسید.